Radiotelefon - poradnik

O replikach - co dobre, co się zepsuło, jak naprawić itp.

Moderatorzy: Królik, Foka, Escalon

Radiotelefon - poradnik

Postprzez Fraggles » 5 sie 2005, o 13:24

Witam, zamierzam kupić radiotelefon. Na co zwrócić uwagę? np. obsługiwany rodzaj kanałów: PMR, czy FRS? Jaki jest standard na zlotach? Jaka powinna być min. moc? Czy 8 kanałów wystarczy, czy szukać czegoś z podkanałami? Chodzi mi o praktyczne wskazówki.

Pozdrawiam.
Avatar użytkownika
Fraggles
zielenina
 
Posty: 26
Dołączył(a): 5 sie 2005, o 13:16
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Postprzez Beat » 5 sie 2005, o 13:31

Witam

kupuj tylko PMR

LPD to stary standard, i coraz mniej ludzi go stosuje.

Jeśli chodzi o to, co kupić... zależy ile masz kasy...

dużo ludzi używa Maxcomóm i ... styka - nie mniej ni wiecej...
cena za zestaw 2-osobowy od 150 do 250 złotych, moc 0,5 W

Ostatnio osoba z teamu kupiła radio o mocy 2W (wersja eksportowa, w Polsce chyba zakazana?) i musze powiedziec, ze nawet na malej mocy czuć różnicę, jak dorosnę, to też sobie kupię takie radio.

BTW. P. jakiej to firmy radio bo zapomnialem?

8 kanałów raczej starczy, rzadko kiedy używa się podkanałów (ja chyba używałem... raz)

Na co zwracać uwagę - żeby było ładne ;) a tak na serio, to jedyne, co mi przychodzi do głowy to to, żeby był zestaw słuchawkowy, nic więcej, może jeszcze ktoś inny Ci się doprodukuje...
Ostatnio edytowano 9 sie 2005, o 15:28 przez Beat, łącznie edytowano 1 raz
Wygaszamy Warriora.
Nowe forum dla Mazowieckiego Airsoftu:
www. warrior.pl
Beat
porucznik
 
Posty: 2785
Dołączył(a): 16 gru 2004, o 23:52
Lokalizacja: LRT

Postprzez drizzt » 5 sie 2005, o 13:55

Nie musi mieć voxa czyli funkcji uruchamiania nadawania przy pewnym poziomie szumu - głosu.
Wiemy że jak sie ustawi voxa i zacznie strzelać to hałas jest tak duży że uruchamianadawanie co wqrwia innych
Blade Runners Team
Avatar użytkownika
drizzt
st. sierżant sztabowy
 
Posty: 935
Dołączył(a): 10 sty 2005, o 17:34
Lokalizacja: BRT 102

Postprzez Dalej » 5 sie 2005, o 14:25

Tak sobie teraz patrzę na Allegro,

http://allegro.pl/showcat.php?id=5066

I widzę Radiotelefony mające 4waty i więcej.

Jeśli już 2W to już za dużo, to czy ktoś obeznany może powiedzieć - czy taka duża moc może w czymś zaszkodzić?
Nie wiem, zakłucać radia policji albo co?

Bo np. widzę tam jedno radyjko z opcją włączania różnej mocy - low/med/high czyli 0,5W/2,0W/4,0W
I wydaje mi się to interesującym rozwiązaniem - mała moc (i mniejsza konsumpcja bateri) na strzelanki blisko, duża moc na pląsanie po lasach - sam pamiętam problemy z łącznością podczas zlotu w Twierdzy Modlin.
Avatar użytkownika
Dalej
.....................
.....................
 
Posty: 3487
Dołączył(a): 5 cze 2005, o 16:05
Lokalizacja: Łódź

Postprzez Fraggles » 5 sie 2005, o 14:28

czyli 0,5 W mocy spokojnie wystarczy? I nie wpakować się w system amerykański FRS/GMRS? Bo takich tez jest dużo na allegro-niektóre mają nawet 5 W mocy i nie są dozwolone w Polsce.
Avatar użytkownika
Fraggles
zielenina
 
Posty: 26
Dołączył(a): 5 sie 2005, o 13:16
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Postprzez wali » 5 sie 2005, o 16:22

nie ma sensu inwestowac w cos innego niz PMR, bo praktycznie nikt inny tago standartu nie uzywa! na mala odleglosc 0.5W starcza, ale do lasu to to nie jest jakos strasznie duzo :(
objektywnie rzecz biorac - jest to tak naprawde za malo, bo po jakis 200-300 metrach jakosc glosu jest tak slaba, ze ciezko cos zrozumiec...
Obrazek
Avatar użytkownika
wali
st. sierżant sztabowy
 
Posty: 831
Dołączył(a): 16 gru 2004, o 23:55
Lokalizacja: Blade Runners Team

Postprzez dzikki » 5 sie 2005, o 16:50

Dalej napisał(a):Tak sobie teraz patrzę na Allegro,

http://allegro.pl/showcat.php?id=5066

I widzę Radiotelefony mające 4waty i więcej.

Jeśli już 2W to już za dużo, to czy ktoś obeznany może powiedzieć - czy taka duża moc może w czymś zaszkodzić?
Nie wiem, zakłucać radia policji albo co?

Bo np. widzę tam jedno radyjko z opcją włączania różnej mocy - low/med/high czyli 0,5W/2,0W/4,0W
I wydaje mi się to interesującym rozwiązaniem - mała moc (i mniejsza konsumpcja bateri) na strzelanki blisko, duża moc na pląsanie po lasach - sam pamiętam problemy z łącznością podczas zlotu w Twierdzy Modlin.

Wszystko powyżej 0,5 W jest nielegalne bez zarejestrowania itp
"Airsoft" zamieniony na chyba "hardball".
Avatar użytkownika
dzikki
podporucznik
 
Posty: 1985
Dołączył(a): 16 gru 2004, o 17:33
Lokalizacja: Renegaci

Postprzez Holman » 5 sie 2005, o 19:30

No no i tak jak w monopolu jak wejdziesz policji na ich pole (radiowe) "Idziesz do wiezienia" to dupa :D
Bravo Company, CO
www.bravo-company.pl
Holman
plutonowy
 
Posty: 364
Dołączył(a): 22 mar 2005, o 12:59
Lokalizacja: Warszawa

Postprzez milosz » 6 sie 2005, o 00:19

Ja też myslę o zakupieniu PMR'ów, ale jeszcze muszę chwilę poczekać.. Przeprowadziłem troche rozeznania i...
W Polsce zabronione jest nadawanie o mocy większej niż 0,5 W i na innych częstotliwościach niż te w PMR (446MHz) (odpadają standardy amerykańskie).
Żeby używać powyżej 0,5 W trzeba mieć jakieś uprawnienia radiowca.
Trzeba uważać, żeby na allegro nie kupić czegoś, czego nie będziesz (wg prawa) mógł używać.
Znajomy radiowiec polecił mi sprzęt Motorolli, dla prykładu troche na stronie:
http://www.radiotelefonymotorola.pl/
VOX się nie sprawdza w ASG, ale słuchaweczka z mikrofonikiem są niezbędne.
Avatar użytkownika
milosz
master of jojo
 
Posty: 88
Dołączył(a): 22 maja 2005, o 00:19
Lokalizacja: SGOSR - Warszawa

Postprzez Gość » 6 sie 2005, o 08:04

a więc może to? http://allegro.pl/show_item.php?item=59222347 Moc 0,5 W dozwolona w Polsce (przynajmniej za to mnie nie zamkną :D ), funkcja VOX z możliwością regulacji lub ew. wyłączenia, całkiem niezły design, no i przystępna cena. Tylko kurde brakuje zestawu słuchawkowego... ale w sumie mozna za grosze dokupić.
Gość
 

Postprzez Fraggles » 6 sie 2005, o 12:59

Co byście w takim razie proponowali? http://www.allegro.pl/show_item.php?item=59066619, czy http://www.allegro.pl/show_item.php?item=59222347? Charakterystyka podobna, cena też. Może ktoś z Was już ich używał i może wyrazić swoją opinię.
Avatar użytkownika
Fraggles
zielenina
 
Posty: 26
Dołączył(a): 5 sie 2005, o 13:16
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Postprzez Nazir » 6 sie 2005, o 15:40

ja proponuje kupic w mediamakrcie zestaw MAXCOMow - 2 radyjka, 2 zestawy sluchawkowe i stolowa ladowarka - 189 zeta kosztuje (jesli jeszcze maja, ale powinni). Uzywam, i nie nazekam :)
Nazir
master of jojo
 
Posty: 87
Dołączył(a): 4 maja 2005, o 11:38
Lokalizacja: WaWa

Postprzez Robson » 7 sie 2005, o 19:27

wali napisał(a):nie ma sensu inwestowac w cos innego niz PMR, bo praktycznie nikt inny tago standartu nie uzywa! na mala odleglosc 0.5W starcza, ale do lasu to to nie jest jakos strasznie duzo :(
objektywnie rzecz biorac - jest to tak naprawde za malo, bo po jakis 200-300 metrach jakosc glosu jest tak slaba, ze ciezko cos zrozumiec...

a jeżeli potrzebuje radia, które dobrze jakby odbierało tak około 500m ? las, las i jescze raz las...
Obrazek
Robson
mądraliński
 
Posty: 31
Dołączył(a): 2 sie 2005, o 16:40
Lokalizacja: Zielonka k. Wawy

Postprzez Dalej » 7 sie 2005, o 20:23

Te co nazir mówi są ok, sam używałem :-)

Tylko nie kupuj w Media Markcie, u tych bydlaków jest drożej niż gdziekolwiek indziej.
Avatar użytkownika
Dalej
.....................
.....................
 
Posty: 3487
Dołączył(a): 5 cze 2005, o 16:05
Lokalizacja: Łódź

Postprzez Paula » 7 sie 2005, o 20:31

Robson napisał(a):a jeżeli potrzebuje radia, które dobrze jakby odbierało tak około 500m ? las, las i jescze raz las...


PMR (0,5W) wystarczy - tyle że musisz kupić urządzenie dobrej klasy
= droższe.
Wersja exportowa (2w) jest w Polsce i w UE nielegalna.
pozdr.
Paula
Avatar użytkownika
Paula
sierżant
 
Posty: 442
Dołączył(a): 17 sty 2005, o 21:11
Lokalizacja: Renegaci

Postprzez Ingo » 9 sie 2005, o 09:04

http://maycom.pl/pages/oferta_radiotelefony.htm#sl01
SL1 mam i jest ok
Paula ma pewnie ta dwu watowa (MT-4040D PMR/LPD)
w kazdym razie oni maja radia z wyzszej polki

patrz na PMRy
Ingo :twisted:

Macie chwilkę to odwiedźcie moje miasto
http://ingowo.myminicity.com/
Avatar użytkownika
Ingo
sierżant
 
Posty: 591
Dołączył(a): 15 mar 2005, o 21:36
Lokalizacja: Zielonka k. Warszawy

Postprzez stiff » 9 sie 2005, o 14:29

No właśnie - ktos ma MT4040D dwuwattową http://www.maycom.pl/pages/oferta_radio ... htm#mt4040
jak daje rade w terenie - lepiej sie sprawdza niż 0.5W - wiem że porównanie zasięgu możliwe jest tylko z drugim radiem o takiej większej mocy.
Avatar użytkownika
stiff
rekrut
 
Posty: 140
Dołączył(a): 27 kwi 2005, o 11:21

Postprzez Beat » 9 sie 2005, o 15:35

Te radio ma u nas jedna osoba, i jest to radio przynajmniej o klasę lepsze niż Maxcomy.
Nawet na małej mocy nadawania głos jest dużo wyraźniejszy, niż w przypadku maxcomow 0,5W.
Wygaszamy Warriora.
Nowe forum dla Mazowieckiego Airsoftu:
www. warrior.pl
Beat
porucznik
 
Posty: 2785
Dołączył(a): 16 gru 2004, o 23:52
Lokalizacja: LRT

Postprzez Paula » 10 sie 2005, o 10:58

Tak mam tego Inteka MT 4040 D, na polskę jest sprzedawany tylko
w wersji 0,5 W.
Zadzwoniłam do sprzedawcy i powiedziałam mu, że wezmę to radyjko
jak mi je zaprogramuje: skrót mocy 0,5W pełna moc 2W.
Zapytał po co mi to, powiedziałam, że mam dość płacenia za roamingi
w Chorwacji, od lat tam jeżdże na kempingi i zwykle ktoś ze znajomych się
podczepia no i powstaje problem z łącznością.
Sprzedawca wysłał mi oświadczenie do podpisania no i po kłopocie.

Jakość radia:
jak na razie było mało używane, ale zarówno w Czosnowie, Nadarzynie1
jak i w Tomicach nie miałam problemu z łącznością używając tylko 0,5 W.
Pełna moc po prostu nie była potrzebna.
Bateria starcza na 2-3 strzelanki.
Słyszalność określił Beatkundeo w poście powyżej.
Na razie jestem zadowolona z zakupu choć bieganie z radiem po lesie trochę mi przeszkadza.
pozdr.
Paula
Avatar użytkownika
Paula
sierżant
 
Posty: 442
Dołączył(a): 17 sty 2005, o 21:11
Lokalizacja: Renegaci

Postprzez Dalej » 10 sie 2005, o 11:49

Paula, a na zlocie w Modlinie go nie używałaś?
(wiem że się nie strzelałaś, ale byłaś)
Tam były większe dystansa, i problemy z łącznością.
Avatar użytkownika
Dalej
.....................
.....................
 
Posty: 3487
Dołączył(a): 5 cze 2005, o 16:05
Lokalizacja: Łódź

Postprzez Fraggles » 10 sie 2005, o 13:10

Wszystko cacy tylko w tzw. miedzyczasie weszliśmy na trochę inny poziom cenowy - MT 4040 D kosztuje 285 zeta/szt.!, a jednak kpl. Maxcom-ów ok. 200. Pytanie, czy wydatek (cena/jakość) się suma sumarum opłaca? Może MiniCom Duo / WT-441 http://maycom.pl/pages/oferta_radiotelefony.htm#minicom byłby "złotym środkiem"? Dobra firma i niezła cena-za 2 szt. 195 zeta.
Avatar użytkownika
Fraggles
zielenina
 
Posty: 26
Dołączył(a): 5 sie 2005, o 13:16
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Postprzez Paula » 10 sie 2005, o 18:00

Na zlocie w Modlinie byłam tylko kilka godzin,głównie przy bramie i na dziedzińcu głównym, radia używałam tylko do kontaktu z Tadeuszem.
Z oddziałami walczącymi po krzakach nie rozmawiałam - bo nie miałam
do nich żadnego interesu.
Fraggles:
to mój pierwszy PMR i nie mam go z czym porównać, jednak oprócz
relacji jakość/cena wez pod uwagę jak często będziesz z niego korzystał
tzn. jak często jezdzisz na strzelanki.
Jeżeli 3-4 razy w miesiącu przez cały rok (tak jak ja) to chyba warto.
Jeżeli 1 raz/miesiąc - to faktycznie bez sensu wydawać tyle forsy.
pozdr.
Paula
Avatar użytkownika
Paula
sierżant
 
Posty: 442
Dołączył(a): 17 sty 2005, o 21:11
Lokalizacja: Renegaci

Postprzez stiff » 11 sie 2005, o 09:36

Fraggles napisał(a): Może MiniCom Duo / WT-441 http://maycom.pl/pages/oferta_radiotelefony.htm#minicom byłby "złotym środkiem"? Dobra firma i niezła cena-za 2 szt. 195 zeta.


Napisałem do Maycoma - MiniCom Duo - żeby działaly trzeba dokupić zestaw akcesoriów za 700 (komplet do 2 sztuk) - w nim są akumulatory, ładowarki i pseudosłuchwki - piszę pseudo bo są to słuchaweczki jak w walkmanie bez żadnego pałąka stabilizującego i z mikrofonem wiszącym na tym samym drucie - natomiast pojedyncza słuchawka na zawiniętym pałąku i z mikrofonem na kiju jest niedostępna do tego modelu. ergo. jesli w tej cenie to chyba wolę MaxComa za 170 i z pożądną słuchawką albo Inteka SL-01 http://maycom.pl/pages/oferta_radiotelefony.htm#minicom 165/za sztuke + słuchawki - wychodzi sporo drożej ale to juz jest pożądne radyjko
Avatar użytkownika
stiff
rekrut
 
Posty: 140
Dołączył(a): 27 kwi 2005, o 11:21

Postprzez milosz » 11 sie 2005, o 11:27

A mnie się podoba pomysł tego Intek'a SL01... wygląda przyzwoicie, 200zł z porządną (chyba??:P) słuchawką z mikrofonem... kupuemy "każdy sobie" bo sprzedawane na sztuki... (co może się okazać praktyczne, jeśli jest nieparzysta ilość osób w drużynie :) ) IMHO rozsądny wybór i chyba sam sie niebawem skuszę.
Jeśli się zdecydujesz na to, to będę Cie potem gnębił o info jak się sprawdzają :)
Najprawdopodobniej będę wykorzystywał radyjko nie tylko do ASG więc lepiej kupić coś lepszego, ale nadal za rozsądną cenę.
Szkoda, ze w naszym kraju jesteśmy ograniczeni do 0.5W :(
Avatar użytkownika
milosz
master of jojo
 
Posty: 88
Dołączył(a): 22 maja 2005, o 00:19
Lokalizacja: SGOSR - Warszawa

Postprzez Fraggles » 11 sie 2005, o 14:35

Korekta Stiff: komplet akcesoriów kosztuje 70 zł, a nie 700 (czeski błąd :) ) Wtedy komplet 2 szt. MiniCom-ów wychodzi 265 zł, a Inteka SL-01 330 zł. Pytanie czym istotnie różnią się te dwa modele? Po drugie - kupowanie solo jest ok, ale co w przypadku kiedy z założenia potrzebuję 2 szt. - np. wyjazd na Chorwację i komunikowanie się pomiędzy autami w drodze?
Avatar użytkownika
Fraggles
zielenina
 
Posty: 26
Dołączył(a): 5 sie 2005, o 13:16
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Następna strona

Powrót do Sprzęt Airsoftowy

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości

cron